Det nyfödda barnet
Det nyfödda barnet
Andning
Andningen är oregelbunden hos nyfödda, normalt 30-60 andetag/minut.
Avföring
De första dagarna är barnets avföring svartgrönt och segt och liknar tjära. Det kallas för barnbeck eller mekonium. Ungefär från dag 4-5 blir det gult och löst och kallas för mjölkbajs, det är ett tecken på att amningen kommit igång. Det är normalt att barn bajsar allt från någon gång per vecka till flera gånger per dag. Barn som bara får bröstmjölk blir inte förstoppade.
Bad
Temperaturen på badvattnet ska vara ca 37°. Barnet kan ni bada i handfatet, badbalja eller badkar. Om ni vill ha badolja, använd parfymfritt. Ha alltid barnet under uppsikt. Det går bra att bada barnet trots att navelstumpen inte lossnat, men se till att torka ordentligt torrt kring den efteråt.
Blöjbyte
Byt blöja varje gång barnet bajsat. Dra inte tillbaka förhuden på pojkar vid tvätt. Flickor tvättar man framifrån och bak för att undvika att det kommer in tarmbakterier i urinröret. Om barnet blir rött och irriterat i rumpan kan du smörja med bröstmjölk och lufta. Undvik salvor och puder. Lämna aldrig barnet på skötbordet utan tillsyn.
Bröstkörtlar
Bröstkörtlarna kan vara svullna hos både flickor och pojkar och bland kan de läcka vätska ur brösten.
Flytningar
Flickor kan ha vitaktiga, slemblandade flytningar från slidan. Ibland kan flytningarna vara blodtillblandade. Det beror på hormonpåverkan och är helt ofarligt.
Gulsot (Ikterus)
Det är ganska vanligt att barnet får lätt gulsot under den första levnadsveckan. Gulsoten beror på en nedbrytning av röda blodkroppar som ger slaggprodukten bilirubin. Levern är omogen och har svårt att bryta ned bilirubinet. Bilirubinet färgar hud och ögonvitor gula. Det är bra att kontrollera hudfärgen några gånger om dagen den första veckan. Kontakta oss om barnet är tydligt gul på kroppen. Gulsot bedöms med hjälp av en testlampa eller ett blodprov. Kraftig gulsot behandlas med ljusbehandling och tillmatning.
Hicka
Hicka är vanligt och helt ofarligt.
Huden
Huden hos nyfödda är normalt rosa. Barnets händer och fötter kan vara lite kalla och blåaktiga de första dagarna. Det är vanligt att barnet har torr hud, framför allt i hand- och fotveck. Ni kan stryka ut fosterfettet på torra partier, smörja med bröstmjölk eller ha lite oparfymerad badolja i badvattnet. De små vita prickarna på näsan kallas milier. Barn får ofta röda prickar, ibland med en gulaktig topp, det är nyföddhetsutslag och beror på att barnets immunförsvar har aktiverats, det är helt normalt och försvinner spontant.
Kräkning
Det är vanligt att nyfödda barn är illamående och kräks, det orsakas ofta av att barnet har svalt fostervatten. Som förälder kan man underlätta för barnet genom att lägga barnet i sidoläge när barnet mår illa eller kräks. En del barn kräks lättare än andra. Om ni tycker att barnet kräks onormalt mycket ta kontakt med BVC eller barnakuten. Om barnet kräks grönt eller gallfärgade kräkningar - uppsök sjukhus.
Könsorgan
Könsorganen hos nyfödda är ofta svullna.
Lyfta/bära/hålla
Barnet får värme och trygghet i er famn. Mycket närhet och kroppskontakt lugnar barnet. Håll en hand under barnets nacke när ni lyfter barnet. För att avlasta rygg och axlar kan en bärsjal eller bärtub vara till hjälp (vi lånar gärna ut bärtub under vårdtiden).
Magknip
Många nyfödda kan besväras av magknip den första tiden på grund av omogen tarm. Magknip kan lindras av upprätt position eller rapning. Ibland kan även en lätt magmassage eller böjning av benen lindra för att släppa ut gaser.
Naglar
Nyfödda barn har oftast långa naglar. Undvik att klippa naglarna med sax den första tiden eftersom hud och nagel sitter ihop och det lätt kan bli små sår. Använd istället en nagelfil så hindras uppkomsten av sår och infektionsrisken minskar.
Napp
Napp kan vara skyddande mot plötslig spädbarnsdöd. Vi rekommenderar att vänta med napp tills amningen är etablerad och barnet passerat sin födelsevikt. Se till att barnet är mätt innan det får en napp.
Navel
Från början är navelstumpen vit och geléaktig. Efter hand skrumpnar den och blir svart och lossnar av sig självt efter ca 3-10 dagar. Det är normalt att navelstumpen luktar illa, kladdar och blöder lite. Ni kan tvätta den med ljummet vatten och torka torrt. Om huden kring naveln blir röd och irriterad kan det vara tecken på infektion, kontakta då BVC. Barnet har inte någon känsel i navelstumpen.
Näsa
Nyfödda barn andas bara genom näsan. En del blir täppta i näsan och nyser, men det beror inte på förkylning. Bröstmjölken är avsvällande och kan med fördel användas vid nästäppa, alternativt koksaltlösning.
Plötslig spädbarnsdöd
Plötslig spädbarnsdöd är mycket ovanligt och drabbar i Sverige färre än ett barn av 6000.
Sex faktorer minskar risken för plötslig spädbarnsdöd:
- Låt spädbarnet sova på rygg
- Se till att barnets ansikte är fritt, att barnet är lagom varmt och kan röra sig
- Avstå från nikotin
- Spädbarn under tre månader sover säkrast i egen säng
- Amma om det är möjligt
- Napp kan användas när spädbarnet ska sova
Råden att låta barnet sova på rygg, att hålla barnets ansikte fritt och att som förälder avstå från nikotin har störst betydelse för att minska risken för plötslig spädbarnsdöd. Mer information finns att läsa här.
Puls
Normalt slår hjärtat snabbt hos en nyfödd, mellan 140-160 slag per minut.
Rapa
Om barnet verkar oroligt efter amningen/matsituationen kan man erbjuda rapning. Det gör man enklast genom att luta barnet mot axeln, stöd nacken.
Shaken Baby Syndrom
Det kan finnas tillfällen när du som förälder känner dig helt maktlös när ditt barn skriker. Det förekommer att föräldrar skakar sitt barn vid sådana tillfällen. När barnets huvud slängs häftigt fram och tillbaka finns det stor risk för hjärnskador. Var aldrig hårdhänt mot barnet och skaka aldrig barnet. Om du känner en stark frustration och har svårt att kontrollera dig är det bättre att lägga ner barnet i vagnen eller på en annan säker plats och gå in in ett annat rum och samla ihop dig innan du gör ett nytt försök att trösta och lugna barnet.
Små barn och kemikalier
Tvätta alltid nya textilier innan användning, undvik våtservetter och hudkrämer då de innehåller konserveringsmedel och även kan vara allergiframkallande. Se mer information på Svanen, Naturskyddsföreningen eller Kemikalieinspektionen.
Skrik
Alla barn skriker, en del mer andra mindre. Det är lätt att känna vanmakt som förälder. Försök att ta reda på anledningen. Barnet kan vara hungrigt, oroligt, ha ont eller känna allmänt obehag - eller kanske vara för varm eller kall. Prova först att amma eller ge barnet mat om det flaskmatas. Bära, vagga, prata lugnt, nynna, ha hudkontakt eller massera magen kan vara sådant som barnet blir lugn av. Om du känner att du är nära att tappa kontrollen, lägg ned barnet en stund för att kunna lugna dig själv.
Sömn
Nyfödda barn sover ofta en stor del av dygnet. Sovstunderna varierar från några minuter till flera timmar. Nyfödda barn gör ingen skillnad på natt och dag, de följer ofta samma rytm som de haft i magen. Vi rekommenderar att barnet sover i föräldrarnas sovrum. Barnet ska ha en egen sovplats och sova på rygg. Om någon av föräldrarna druckit alkohol eller är påverkade av mediciner, eller om någon av föräldrarna är rökare, ska barnet sova i en egen säng. Barnet ska ha ett fritt utrymme och möjlighet att röra sig.
Temperatur
Normal kroppstemperatur för barn är 36,5-37,5°. Om du inte har en termometer kan du kontrollera barnets temperatur genom att känna på rygg eller bröstkorg med handleden.
Tvättning
Tvätta barnets hudveck varje dag, använd inte tvål. Bada helst inte barnet det första dygnet så fosterfettet kan tränga in i huden. Pojkars förhud ska inte dras tillbaka.
Urin
Det är små urinmängder i början. Det finns salter i urinen och det kan ibland ses som en rostfärgad fläck i blöjan. Det är helt normalt. Ofta kissar barnet väldigt sparsamt i början och det kan vara svårt att upptäcka i blöjan. Observera att barnet kissar inom de första två dygnen. Om ni inte kan se urin i blöjan, testa att lägga lite hushållspapper i blöjan eller låt barnet ligga utan blöja en stund. Urinmängderna ökar när barnet får i sig mer mjölk och blir mindre koncentrerat.
Ögon
Barn ser bäst på 20-30 cm avstånd. Man kan få barnet att härma. Det är vanligt med små blödningar i ögonvitorna, det beror på trycket under förlossningen och är ofarligt. Ögonen är ofta svullna. Ibland är ögonen variga och om det inte går över kontakta BVC.